LED-rør som ny belysning eller armaturer med integreret LED, hvad skal man vælge?

Armatur til LED-rør med gennemfortrådning

Brug af LED-rør til energioptimering på belysningssiden er fortsat populært og de fleste ved efterhånden, at der kan spares mange penge ved at skifte den traditionelle belysning ud til LED.

Markedet for LED-rør har for længst haft sit gennembrud og det er fortsat populært, at udskifte sine gamle lysstofrør til LED belysning. Mange vælger, at bruge de eksisterende armaturer, som bygges om til drift med LED-rør. Andre vælger at skifte til helt nye armaturer, hvor integrerede LED armaturer erstatter den gamle belysning. Begge løsninger har deres fordele og ulemper og det vil vi gerne sætte fokus på i denne artikel.

Armaturer med integreret LED:

I langt de fleste tilfælde, er der tale om armaturer hvor al elektronik pakkes som en samlet enhed i armaturet. Har man en eksisterende belysning bestående af lysstofrør, så vælges denne løsning ofte, fordi de eksisterende armaturer er for gamle og ikke egner sig til ombygning og fordi de er lette at installere for elektrikeren – ned med det gamle armatur og op med det nye. Nogle fabrikanter tilbyder armaturer, som er modulopbygget og der har været forsøg på at lave standarder, men dette er endnu ikke lykkedes.

Fordele ved et integreret armatur:

Let at installere

Der er tale om en samlet enhed.

Man kan få lysfiler på det samlede armatur, så det er mere retvisende at lave lysberegninger.

Mulighed for lysstyring med DALI eller anden teknologi.

Ulemper ved et integreret armatur:

Kan måske ikke supporteres, hvis det går i stykker. Kan man få et armatur magen til, eller risikerer man, at skulle erstatte det med et armatur i et andet design og fabrikat?

Ved defekt, skal man have elektriker til at skifte armaturet

I udlejningsejendomme er det udlejer, som har ansvar for armaturerne og skal skifte dem, hvis de går i stykker.

LED armatur integreret
Eksempel på integreret armatur med LED

Hvorfor skal man vælge LED-rør?

LED-rør produceres typisk i Kina. Som med alt fra Kina findes der dygtige producenter og dårlige producenter. Problemet er ofte, at man som kunde ikke kan gennemskue, hvad der er godt eller dårligt. De fleste lokkes med 5 års garanti og specifikationer, som aldrig holder stik ved en test hos et anerkendt laboratorium. Selv mærkevareproducenter har i tests vist sig at tale deres produkter op og leverer ikke den mængde lys, som de beskriver i deres datablade. På det danske marked ser vi LED-rør med CE godkendelser, som ikke overholder de europæiske standarder og i helt grelle tilfælde er deciderede farlige. Som oftest er prisen udslagsgivende, men det kan blive dyrt på den lange bane.

Hos Y-E-S har vi i en årrække arbejdet sammen med den finske producent, Valtavalo, som siden 2008 har produceret deres egne LED-rør i Finland. Valtavalo kan tilbyde rør med 7 års garanti og hele 125.000 timers levetid. De var først med rør, som overholdte den europæiske standard  for LED-rør (EN/IEC 62776) og senest var de først med flimmerfrie LED-rør. Nu producerer de også rør af glas med 64.000 timer og 5 års garanti.

Armatur til LED-rør
Armatur med LED-rør fra finske Valtavalo

LED-rør har den store fordel, at de kan bruges i eksisterende armaturer, som af en elektriker bygges om til drift med LED. Der er dog mange andre fordele ved at bruge LED-rør ved skift fra lysstofrør eller ved ny installationer.

Fordele og ulemper ved at bruge LED-rør

LED-rør kan ofte bruges i eksisterende armaturer.

Omkostninger til skift er ofte mindre end ved skift til nye armaturer med integreret LED.

Brugeren kan senere selv skifte til nye rør uden at skulle skifte armaturer.

Man kan selv skifte sine LED-rør ligesom med de gamle lysstofrør, hvis et rør fejler.

I udlejningsejendomme er det lejer, som selv skal stå for skift af lyskilder. Her har lejer selv mulighed for at få indflydelse på, hvilken farve belysning, som man ønsker og man har også mulighed for at lave en ny energioptimering, hvis der kommer rør, som bruger mindre energi. Udlejer er kun ansvarlig for armaturerne og skal ikke bekymre sig om rør, der går i stykker eller bliver forældet.

De fleste leverandører af LED-rør kan levere lysfiler på deres rør. For en lysdesigner er det ikke særligt brugbart, da lysets karakteristik ændrer sig så snart de sættes op i et armatur. Derfor bruger de fleste lysdesignere ikke LED-rør, når de laver lysdesign ved nybyggeri eller renovering. Vi kan levere lysfiler med armaturer, hvor rør fra Valtavalo er monteret. Hermed har man også UGR værdier for genskin.

Konklusion:

Vi anbefaler, at man bruger LED-rør i sin installation i stedet for de integrerede LED-armaturer. På den lange bane er det langt mere økonomisk og miljøbelastningen er også mindre, når man kan nøjes med at skifte rør og ikke skal til at skille sig af med sine armaturer. Specielt i industriproduktion, lagerhaller og detailbutikker giver det rigtig god mening at bruge LED-rør.

Selvom der reklameres med lange levetider, så skal man huske på, at LED-rør i lukkede armaturer eller integrerede LED armaturer, som også er lukket, vil have en kortere levetid på grund af den højere varmeudvikling. Normalt er levetider målt ved 25 grader celsius. I et lukket armatur bliver der let 35 grader og som tommelfingerregel skal man regne med en halvering af levetiden for hver 10 grader temperaturen forøges. Det betyder, at et rør eller armatur med eksempelvis 50.000 timer til L70 pludselig kun har 25.000 timer.